A katalán konfliktus okozta a legfeszültebb perceket a spanyol miniszterelnök-jelöltek első televíziós vitáján

Share Button

    A katalán konfliktus okozta a legfeszültebb perceket a négy legnagyobb spanyol párt miniszterelnök-jelöltjeinek első, élő televíziós vitáján, amelyet a spanyol közszolgálati televízió (RTVE) rendezett hétfőn késő este a vasárnapi előrehozott választások előtt.

“Elfogadhatatlan, hogy (…) azokkal akar lepaktálni, akik szét akarják szakítani Spanyolországot” – mondta Pablo Casado, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke Pedro Sánchez jelenlegi szocialista kormányfőhöz intézve szavait.
Hangsúlyozta: a miniszterelnököt rajtakapták, hogy a katalán önrendelkezésről tárgyalt a nacionalistákkal. Követelte, hogy Pedro Sánchez valljon színt: valóban kegyelmet ad-e a függetlenségpárti politikusoknak, ha elítélik őket az ellenük zajló perben.
A kegyelemért cserébe mandátumokat – vette át a szót Albert Rivera az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt elnöke, aki saját szónoki pultjára helyezett egy bekeretezett fényképet, amelyen a kormányfő és Quim Torra függetlenségpárti katalán elnök látható egy tavaly decemberi megbeszélésen.
Mint mondta, Sáncheznek szüksége van a szeparatisták támogatására ahhoz, hogy kormányon maradhasson, és szerinte “nemzeti vészhelyzet”, hogy a választásokon ellenzékbe küldjék a szocialistákat.
“Hazudnak!” – reagált a szocialista miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a katalán függetlenséget pártolók tudják: a függetlenség nem fog megvalósulni, nem lesz róla népszavazás, és az alkotmány keretein belül kell párbeszédet folytatniuk.
Pablo Iglesias, az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) radikális baloldali pártszövetség vezetője kifejtette: világos, hogy Spanyolország többnemzetiségű, és az együttélést nem lehet erőszakkal helyreállítani.
A vitában kiemelt helyet kaptak a lehetséges választások utáni együttműködések is. Iglesias a PSOE, Rivera pedig a PP felé tett egyértelmű ajánlatot, e két párt vezetője viszont nem kötelezte el magát.
A 100 perces, szünet nélküli vitát követően felkért szakértő újságírók értékelték az elhangzottakat a közszolgálati televízió stúdiójában. Többségük úgy vélte, nincs egyértelmű győztese a tévévitának, ami szerintük a négypárti formátumból adódik.
Az El País baloldali és a La Vanguardia című katalán napilap internetes olvasói felmérése viszont Albert Riverát hozta ki a vita győzteseként.
A listavezetők televíziós vitája kedden az Antena 3 spanyol országos kereskedelmi csatornán folytatódik. Most először fordul elő, hogy teljesen azonos felállásban rendezzen vitát két tévétársaság, ráadásul egymás követő napokon.
Az általános parlamenti választások előtt közétett utolsó közvélemény-kutatások szerint Spanyolországban egyik politikai oldalnak sincs egyértelmű parlamenti többsége.
A felmérések a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) győzelmét jelzik, de továbbra sem nem akkora fölénnyel, hogy az elegendő lenne az önálló kormányalakításhoz.
Több kutatás is arra a megállapításra jutott, hogy egy esetleges kétpárti baloldali vagy egy hárompárti jobboldali koalíció sem tudná összegyűjteni a parlamenti többséghez szükséges 176 mandátumot.
Ellenben a kormányalakítás matematikai esélye látszik a szocialista párt és az Állampolgárok liberális középpárt esetleges együttműködése esetén, ezt azonban utóbbi párt elnöke, Albert Rivera több alkalommal is kizártnak nevezte a kampány során.
A felmérések által felvázolt lehetséges belpolitikai helyzet alapján a parlamentbe várhatóan bejutó katalán és baszk nacionalista pártokon múlhat, hogy tud-e kormány alakulni a választások után Spanyolországban.

 

mti / ma7

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük