A Londonban rekedt cukorbeteg lány is hiába vár a Wizz Air kártalanítására

Share Button

Június 25-én a fapados légitársaság London–Budapest-járata az utasokkal együtt a gatwicki reptéren ragadt, és csak egy nappal később repült haza. A cég mindenkinek kompenzációt ígért, de az utasok szerint az ügyintézésben óriási a káosz. A Wizz Airnek harminc napja van, hogy válaszoljon a panaszos levelekre, arra viszont nincs szabály, mennyi idő alatt kell átutalnia a pénzt az utasok számlájára.

Több utas még mindig arra vár, hogy a Wizz Air átutalja a számlájukra a 250 eurót, és 200 euró kreditet írjon jóvá cserébe azért, hogy június 25-én a fapados légitársaság gépe az utasokkal együtt Londonban rekedt, és csak másnap repült haza.

Az egyik utas az Indexnek azt mondta, hogy

SOKAK PANASZLEVELÉRE MÁIG NEM VÁLASZOLT A CÉG, TÖBB MINT NEGYVEN UTASNAK PEDIG MÉG MINDIG NEM UTALTÁK EL A 250 EURÓT.

Egy négyfős kanadai család panaszát például azért utasították el, mert a cégnek gondja akadt a kanadai bankszámlaszámmal. Ez a család egyébként cukorbeteg gyerekük miatt is kártalanítást szeretett volna, mivel lányuk inzulinja a hosszú várakozás miatt túl sokáig volt hűtetlenül és megromlott, de a Wizz Air szerint ezért nem jár pénz.

Pedig a légitársaság szóvivője több fórumon kijelentette, hogy ezeknek az utasoknak jár a kompenzáció. A légitársaság a szabályok miatt nem is nagyon léphetett volna. Ráadásul az eset után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is bejelentette, hogy a Wizz Air ellen fogyasztóvédelmi vizsgálatot indítanak, és a cég súlyos büntetésre számíthat.

A Wizz Air az Index kérdésére csütörtökön azt válaszolta, hogy az eset után mindenkinek küldtek levelet a foglaláson megadott emailcímekre. Sokak viszont utazási irodán keresztül foglaltak, ami a fapados légitársaság szerint megnehezíti a kapcsolatfelvételt.

Az utazási irodán keresztül foglalt foglalásoknál a 200 eurónyi összeg jóváírása sem tudott automatikusan megtörténni, először ugyanis be kellett kérnünk az utasok közvetlen elérhetőséget , hogy kapcsolatba léphessünk velük, és bekérjük a saját Wizz számlaszámukat, amikre a feltöltést el tudjuk végezni. Azon utasaink számára akik közvetlenül velünk foglaltak, a 200 euró összegű kredit feltöltés megtörtént. A kompenzáció kifizetése több időt vesz igénybe, mert több levélváltásra van szükség a banki adatok, meghatalmazások, valamint további hivatalos információk bekérése miatt

– írták.

Olvasónk szerint viszont van olyan, akitől a cég megtagadta a 200 eurós kredit jóváírást, és csak a 250 eurót akarja visszafizetni. Ezért most csoportosan próbálják meg kihajtani a Wizz Airtől az utasoknak járó teljes kompenzációt.

Ez még nem az a büntetés
A fapados légitársaság ellen azután is fogyasztóvédelmi vizsgálat indult, hogy június 6-i London Gatwick–Budapest-járata Budapest helyett először Debrecenben szállt le, és emiatt csaknem hét órát késett. Többször is rákérdeztünk, de egyelőre egyik vizsgálat eredményéről nincs hír.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) viszont szerdán közleményben közölte, hogy a Wizz Air 250 millió forinttal kompenzálja utasait. A GVH-hoz ugyanis számos fogyasztói panasz érkezett a Wizz Flex repülőjegy-kiegészítő szolgáltatás miatt. A szolgáltatást megvásárló fogyasztóknak lehetőségük van repülőjegyük módosítására járatmódosítási díj nélkül, mindössze az esetleges vitel- és poggyászdíj-különbözet megfizetésével. A versenyfelügyeleti eljárás azonban olyan részletszabályokat tárt fel, amelyekről a fogyasztók feltehetően nem kapnak megfelelő tájékoztatást.

A KOMPENZÁCIÓBAN RÉSZESÜLŐ FOGYASZTÓK SZÁMA ÖSSZESSÉGÉBEN 120 EZER ÉS 220 EZER KÖZÉ TEHETŐ, AZ ÁTLAGOS ÖSSZEG PEDIG 8,3 EURÓ (VAGYIS MINTEGY 3000 FORINT) LESZ UTASONKÉNT.

Nem csak az időrésekkel akadt problémája az elmúlt hetekben a Wizz Airnek. A héten írtunk arról, hogy a diszkont légitársasággal szerződésben álló Malév GH ellen is fogyasztóvédelmi vizsgálat indult. Egy magyar pár ugyanis elfelejtett időben becsekkolni és csak azután szállhatott fel a Wizz Air berlini járatára, hogy kifizették a repülőtéri utasfelvételi díj dupláját. A Wizz Air ma a folyamatban lévő vizsgálat miatt arra nem válaszolt, hogy

felszólították-e a földi kiszolgálójukat a jogosulatlanul beszedett díj visszafizetésére, és arra sem, hogy
tervezik-e az utasok kártalanítását.
Arra viszont kitértek, hogy munkatársaik folyamatosan ellenőrizik, hogy földi kiszolgáló partnereik a Wizz Air üzletpolitikájával összhangban értékesítik-e szolgáltatásaikat az utasoknak. Hozzátették azt is, hogy a panaszok megválaszolására 30 napjuk van, arra viszont nincs szabály, hogy mennyi idő alatt utalják át az utasoknak a kártalanítást.

 

index / hirflow

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük