A rekordokkal teli ausztrál nyár annyira forró volt, hogy a gyümölcsök megfőttek a fákon

The passion fruit vine is a woody perennial, climbing by means of tendrils. The purple -- the pulp is purple -- passion fruit is native from southern Brazil through Paraguay to northern Argentina. It has been stated that the yellow form is of unknown origin, or perhaps native to the Amazon region of Brazil.

Share Button
Ausztráliában a forró nyári hónapokban több mint 200 hőmérsékleti rekord dőlt meg – derült ki a sydneyi Climate Council (Klímatanács) környezetvédelmi csoport nemrég megjelent jelentésből. A beszámoló szerint tavaly decembertől idén februárig rekordokat megdöntő forróság és más romboló szélsőséges időjárási események történtek: kilencven nap alatt 206 hőmérsékleti rekord dőlt meg Ausztrália-szerte.
 
A nyarat elnyúló, kontinentális kiterjedésű hőhullámok, kiugró forró napok és szárazság jellemezte a kontinensnyi ország keleti részén, illetve bozóttüzek egész Ausztráliában. A bozóttüzek a szokásosnál jóval hamarabb kezdődtek, tovább tartottak, és helyrehozhatatlan károkat okozva ott is megjelentek, ahol korábban nem: a Tasmania szigetén lévő esőerdőkben és Queensland tagállamban. Ezekkel párhuzamosan heves esők és árvizek voltak Queensland északi részén késő januárban és kora februárban.
 
A rekordokkal teli nyár annyira forró volt, hogy a gyümölcsök sok helyen megfőttek fákon. A csonthéjas gyümölcsök belül elkezdtek felforrni, és a gyümölcsök húsa pépessé vált, a gazdaságokban emiatt rengeteg kár keletkezett.
 
Korábban az ausztrál nyarat hagyományosan a pihenéssel társították, amikor az emberek grilleznek és strandolnak a melegben. A helyenként az 50 Celsius-fokot elérő hőmérsékletek miatt azonban inkább a szorongás és nyugtalanság időszakává alakult át az évszak – mondta a Amanda McKenzie, a Climate Council vezérigazgatója.
 
Melbourne-ben az ausztrál nyílt teniszbajnokságon a szélsőséges meleg idejére kidolgozott új szabályoknak megfelelően, át kellett helyezni a mérkőzéseket olyan napszakokra, amikor már csillapodott a hőség.
 
Ausztrália “legharagosabb nyara” egy újabb példája a klímaváltozásnak. A szövetségi kormánynak meg kellene védenie a ország lakóit az egyre rosszabbodó időjárási körülményektől azzal, hogy fokozatosan megszünteti a fosszilis üzemanyag használatát, felgyorsíthatná az átmenetet a megújuló energiákhoz – hangoztatta a környezetvédelmi csoport vezetője.
erdekesvilag / xfree
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük