A texasi El Paso vezetői a rasszizmus elítélésére szólították fel Donald Trumpot

Share Button

A texasi El Paso vezetői a rasszizmus elítélésére szólították fel Donald Trump amerikai elnököt, amikor szerdán látogatást tett a városban, a 22 halálos áldozatot és több tucatnyi sebesültet követelő szombati tömeggyilkosság színhelyén.

A texasi-mexikói határon fekvő város önkormányzatának vezető tisztségviselői – még Trump érkezése előtt – közleményt adtak ki. Ebben leszögezték, hogy a város “gyógyulófélben van az Egyesült Államokban spanyolajkúak ellen elkövetett legrosszabb terrorista támadás után”. Egyben arra szólították fel Donald Trumpot, hogy ítélje el az erőszakot és a fehér felsőbbrendűség hirdetését.
El Pasóban az elnök és a first lady – Greg Abbott republikánus kormányzó és az állam két republikánus szenátora, valamint a város polgármestere társaságában – látogatást tett a kórházban, ahol a szombati merénylet sebesültjeit ápolják, valamint ellátogatott abba a központba, ahol a vészhelyzetek kezelését hangolják össze. Mindkét helyen egyaránt megjelentek az elnök ellen és mellett tüntetők.
Greg Abbott kormányzó bejelentette: ötmillió dollárt bocsát a város rendelkezésére, hogy – mint közleményében fogalmazott – “megkezdhesse a közösség újraépítését”. Több tízezer dolláros adományokat ajánlott fel a városnak a Dallas Cowboys amerikaifutball-csapat és több alapítvány is.
Az El Pasó-i látogatást több vita előzte meg. Joaquin Castro, texasi demokrata párti képviselő – Julián Castro demokrata párti elnökjelölt-aspiráns testvére – nyilvánosságra hozta, hogy az ő választási körzetében, San Antonióban név szerint kik azok, akik Trump kampányát támogatják. A felsorolt 44 ember között háziasszonyok, nyugdíjasok, kisvállalkozók egyaránt vannak. “Fűtik azt a gyűlöletkampányt, amely a spanyolajkú bevándorlókat ‘megszállóknak’ bélyegzi” – közölte Joaquin Castro.
Vitába keveredett az elnök és a Fehér Ház szóvivője, Stephanie Grisham az ohiói Dayton polgármester-asszonyával, Nan Whaley-vel és Ohio demokrata párti szenátorával, Sherrod Brownnal. Donald Trump ugyanis El Paso előtt – szerdán délelőtt – az ohiói merénylet színhelyén tett látogatást, és a két politikus kérte, hogy csatlakozhasson a kíséretéhez. Ezt követően interjúikban mind a polgármester, mind a szenátor élesen bírálta Donald Trump retorikáját, amely szerintük megosztó és rasszista. Erre reagálva Donald Trump és Stephanie Grisham szóvivő azt írta a Twitteren: a két politikus hamis színben tüntette fel az egész látogatást.
Joe Biden, a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa – az Obama-kormányzat alelnöke – szerdán Iowában egy kampányrendezvényen mondott beszédében úgy vélekedett, hogy Donald Trump “szítja a fehér felsőbbrendűség tüzét ebben az országban”. Biden összekapcsolta Trump általa megosztónak minősített retorikáját azzal, hogy egy fajgyűlölettől fűtött ámokfutó gyilkolt El Pasóban.
Donald Trump ismételten visszautasította a retorikáját ért bírálatokat, és újságíróknak hangsúlyozta: a bírálók elfeledkeznek arról, hogy a daytoni merénylet elkövetője liberális nézeteket vallott.

 

mti / breitbarl

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük