Brexit – Barnier: az Egyesült Királyság térfelén a labda, a kormánynak és a parlamentnek kell megegyeznie

Share Button

A labda az Egyesült Királyság térfelén van, a brit kormánynak és parlamentnek kell megállapodnia annak érdekében, hogy kimozduljon a holtpontról a folyamat, és az ország rendezett módon válhasson ki az Európai Unióból – jelentette ki az EU Brexit-ügyi főtárgyalója hétfőn Brüsszelben.

“Tárgyalásokat folytattunk a hétvégén, az egyeztetések jelenleg a londoni kormány és parlament között zajlanak” – mondta Michel Barnier.
Kiemelte, hogy az uniós tárgyalódelegáció megtett, felajánlott mindent, ami módjában állt, a felhatalmazásuk nem terjed ki egyébre.
Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság szóvivője eközben arról számolt be, hogy nincsenek tervben újabb politikai szintű egyeztetések, a felek azonban szoros kapcsolatban lesznek továbbra is.
“A brit parlament alsóházán a sor, hogy fontos döntéseket hozzon a héten” – fogalmazott.
Diplomáciai források azt közölték, hogy Theresa May brit kormányfő a korábbi hírekkel ellentétben nem látogat Brüsszelbe hétfőn, egy nappal a kilépés feltételeit rögzítő szerződésről szóló újabb londoni parlamenti szavazás előtt, mivel nem sikerült előrelépést elérni a vitás kérdésekben, így nincs is mit véglegesíteni.
Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke vasárnap este telefonon beszélt Mayjel, de erről további részleteket nem tudni.
A londoni alsóház a januári első szavazáson rekordtöbbséggel elvetette a novemberben elért Brexit-egyezmény jóváhagyását, elsősorban az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének megakadályozását célzó tartalékmegoldás (backstop) miatt.
Ezt a brit törvényhozás képviselőinek többsége elutasítja, attól tartva, hogy az ország esetleg végleg “beleragadhat” egy vámuniós viszonyrendszerbe az EU-val.
A ház a tervek szerint kedden szavaz ismét a megállapodásról, és ha a képviselők újból elvetik, akkor másnap azt a kérdést terjesztik fel szavazásra, hogy a törvényhozás jóváhagyja-e a megállapodás nélküli kiválást.
Ha az alsóház a megállapodást és a rendezetlen Brexitet egyaránt elutasítja, a kormány csütörtökön lehetővé teszi a képviselőknek a szavazást arról, hogy kérje-e az EU-tól a kilépés március 29-i határidejének elhalasztását.

mti / skynews

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük