Brexit – Szakértő: két fontos szavazás előtt áll a brit parlament

Share Button

 

Két fontos szavazás előtt áll a brit parlament, az első a megállapodás nélküli kilépésről, a második az EU-ból történő kilépés elhalasztásáról szól – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem tanára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A szerdai szavazáson eldől, hogy támogatja-e a londoni alsóház a megegyezés nélküli Brexitet, melynek elkerüléséhez viszont nem elegendő a parlamenti többség, szükség van egy angol törvény módosítására, illetve az EU egyetértése is – magyarázta a szakember.
A második fontos parlamenti szavazás csütörtökön lesz Londonban: akkor arról dönthetnek a képviselők, hogy kérjék-e a kilépés március 29-ei időpontjának elhalasztását. De ha London nem akar megegyezés nélküli Brexitet, akkor “gyorsan ki kellene találnia, hogy mit is akar”, mi lesz a halasztás után, egyáltalán mire kér még időt – jegyezte meg Gálik Zoltán.
Jelenleg elképzelhetőnek látszik például az ellenzéki Munkáspárt által felvetett újabb népszavazás a Brexitről vagy a vámunió, vagy valami új javaslat kidolgozása az átmeneti időszakra, de ez utóbbinak még a körvonalai sem látszanak. Az esetleges népszavazás is különös lenne, ugyanis egyes tervek szerint három opciót tartalmazna: a bennmaradás mellett a megállapodással történő, illetve megállapodás nélküli Brexitet – fejtegette a szakértő.

 

mti / maszol

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük