DNS-be ír adatot a Microsoft eszköze

Share Button

Sikerült megoldani a biológiai adattárolást, így egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy DNS-ben tudjuk lementeni az emlékeinket. A Microsoft és a Washingtoni Egyetem közösen fejlesztett ki egy automatizált rendszert, amely a digitális információt átkonvertálja a DNS betűivé, majd onnan ki is tudja olvasni a lementett tartalmakat.

Még bőven van mit javítani a módszeren, de ezt a Microsoft is tudja, és abban bízik, hogy ez az első lépés lendületet ad a fejlesztéseknek.

Első lépésben azt sikerült megoldani a tízezer dolláros géppel, hogy a HELLO szót lefordítsák a DNS nyelvére, vagyis a digitálisan 01001000 01000101 01001100 01001100 01001111 formában tárolt adatot a DNS betűivel (A, C, T és G) rögzítsék. Az adatokat egy folyadékban tárolták, és a HELLO körülbelül 4 mikrogrammot nyomott a DNS-t felépítő nukleotidokból.

EZ ALAPJÁN AZ ÓRIÁSI ADATKÖZPONTOKBAN TÁROLT INFORMÁCIÓMENNYISÉG SIMÁN ELFÉRNE A ZSEBEINKBEN.

A sebesség tényleg borzasztóan lassú, az 5 bájt rögzítése és kiolvasása összesen 21 órát vett igénybe. De azt mondják, hogy máris kitaláltak egy módszert, amivel a szükséges idő 10-12 órával lerövidíthető.

 

Index / trt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük