Ismét látogatható a világ legmagasabb Buddha-szobra – képek

Share Button

Hat hónapnyi állapotfelmérés után ismét látogatható a világ legmagasabb, sziklába vésett Buddha-szobra a délnyugat-kínai Szecsuan tartománybeli Lesan szomszédságában.

Az október elejétől március végéig tartó vizsgálat, amely során a lesani ülő Buddha nagy részét letakarták, a műemlék tervezett renoválásának részét képezte. A világörökség részét képező műemlék felügyeletével foglalkozó bizottság szerinta 71 méter magas ülő Buddha mellkasi és hasi részét repedések és egyéb sérülések borítják.Az állapotfelmérésnél a szakemberek a legkorszerűbb technológiákat, köztük drónos légi vizsgálatot és háromdimenziós lézeres szkennelést is alkalmaztak.

 

A komoly tekintetű szobrot a Tang-dinasztia (618-907) idején, a 8-9. században 90 év alatt faragták ki a part menti sziklából a Miancsiang, Csingji és a Tatu folyók találkozásánál.Egy hatalmas faszerkezet ötszáz éven át védte a szoborkolosszust az esőtől és a napfénytől.A háborúk során megsemmisült építmény hiányában azonban a 15. századtól kezdve az özönvízszerű monszunesők, a szél és a szubtrópusi időjárás egyaránt kikezdte a szobor felületét.

 

Origo / chinatravelaround

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *