Ismét antiszemita incidens történt Németországban

BERLIN, GERMANY - APRIL 25: Participants wearing a kippah during a "wear a kippah" gathering to protest against anti-Semitism in front of the Jewish Community House on April 25, 2018 in Berlin, Germany. The Jewish community made a public appeal for Jews and non-Jews to attend the event and wear a kippah as a show of solidarity. The effort was sparked by a recent incident in Berlin in which a Syrian Palestinian man berated and struck with his belt a man wearing a kippah. The kippah-wearer was not Jewish, but an Israeli Arab who wore the kippah curious what reaction he might receive while walking in Berlin. In 2017 Germany reportedly recorded 1453 criminal offenses related to anti-Semitism, of which 94 percent were attributed to German citizens. (Photo by Carsten Koall/Getty Images)

Share Button

Ismét antiszemita incidens történt Németországban, ezúttal Münchenben, a helyi zsidó közösség vezetője szerint veszélyes trend bontakozik, amelyet sürgősen fel kell tartóztatni – jelentették kedden német hírportálok.

A müncheni rendőrség adatai szerint az incidens szombat délután történt a nyílt utcán a Schwabing nevű városrészben, ahol egy rabbit és két fiát németül hangosan szidalmazni kezdte egy férfi, majd csatlakozott hozzá egy nő, aki autóval haladt el a rabbi és fiai mellett, és nemcsak sértegette őket, hanem egyiküket le is köpte. Az ügyben becsületsértés és uszítás gyanújával eljárás indult.
Ez alig néhány nap alatt a második zsidóellenes incidens Németországban. Előzőleg, július végén egy berlini rabbit és kisgyermekét szidalmazták és köpködték meg közterületen, arabul beszélő férfiak.
A berlini után a müncheni eset is széleskörű felháborodást keltett. Vezető bajor tartományi politikusok és keresztény egyházi személyiségek is elítélték az incidenst.
Charlotte Knobloch, a müncheni és felső-bajorországi izraelita kultuszközösség (IKG) elnöke szerint az eset “tünetszerű”. Minden állampolgár számára természetesnek, magától értetődőnek kellene lennie, hogy a közterületeken biztonságban van, de a zsidó közösség tagjainak esetében egyre kevésbé teljesül ez a követelmény – emelte ki Charlotte Knobloch a Bayerischer Rundfunk tartományi közszolgálati médiatársaság hírportálján idézett nyilatkozatában.
Hangsúlyozta, hogy “ezt a biztonságérzetet a lehető leghamarabb helyre kell állítani, hogy ne fordulhassanak elő ilyen esetek többé”.
A németországi zsidó vallási közösség nagyjából 100 ezer fős. A berlini fal 1989-es ledöntésekor negyedennyien éltek az akkori Nyugat-Németországban. Az újraegyesített Németország megnyitotta kapuit a zsidók előtt, akik ki akartak vándorolni a volt Szovjetunió tagköztársaságaiból, és a kilencvenes években voltak időszakok, amikor a Németországba irányuló zsidó bevándorlás nagyobb mértékű volt, mint az Izraelbe irányuló bevándorlás. A legtöbben, nagyjából 25 ezren Berlinben élnek.

 

mti / felvidek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük