Különösen izgalmas órák jönnek, jön a kritikus Brexit-szavazás

Share Button
 
A brit kormány szerdán késő este bejelentette, hogy a korábban kidolgozott forgatókönyv alapján csütörtökön indítványt terjeszt a ház elé a Brexit halasztásának kezdeményezéséről. A lépés logikus következménye annak, hogy a londoni alsóház tegnap elutasította annak a lehetőségét, hogy az Egyesült Királyság bármikor, bármilyen körülmények között a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból.
 
 
A kabinet jelezte, hogy rövid idejű, legfeljebb június végéig terjedő, technikai jellegű halasztás uniós jóváhagyására csak akkor lát esélyt, ha a törvényhozók jövő szerdáig – vagyis még az Európai Unió jövő héten esedékes csúcstalálkozójának kezdete előtt – elfogadják a Brexit feltételrendszeréről szóló, eddig kétszer elutasított megállapodást.
 
Egyelőre nem ismert, hogy a kormány mikor terjeszti harmadszor is a ház elé a Brexit-egyezményt. Furcsa módon két elutasítás után növekedhet az esélye az elfogadásnak, hiszen a keményvonalas Brexit-pártiak elvesztették kedvenc forgatókönyvüket, a megállapodás nélküli kilépés lehetőségét. Innentől – ha tényleg kilépést akarnak – nem nagyon látszik más megoldás, mint a May-féle alku elfogadása.
 
Ugyanakkor még a “hard Brexiterek” teljes átállása is kevés lehet az elfogadáshoz.
 
Ezt a fordulatot egyébként az hozta el, hogy a megállapodás nélküli Brexit elutasítása nem a kormány javaslata alapján történt meg (az csak arról szólt volna, hogy az Egyesült Királyság a Brexit március 29-i határnapján nem léphet ki megállapodás nélkül az EU-ból), hanem egy olyan módosító indítvány formájában, amely azt kezdeményezte, hogy a parlament meghatározatlan időre mondja ki a megállapodás nélküli Brexit tilalmát. Ezt fogadták el a képviselők a szerda esti szavazáson csekély többséggel, 312:308 arányban.
 
Ezután szavaztak a kormány immár módosított indítványáról, amelyet megváltoztatott formájában – vagyis annak kimondásával, hogy az Egyesült Királyság semmikor, semmilyen körülmények között nem léphet ki megállapodás nélkül az EU-ból – az alsóház 321:278 arányban elfogadott.
 
A végszavazás előtt teljes zűrzavar alakult ki a parlamentben, a kormány ugyanis saját, módosított indítványának leszavazására utasította a konzervatív frakció tagjait (akiknek előtte a módosítók megszavazásánál még szabad kezet adott), de számos tory képviselő – köztük több kabinettag – dacolt ezzel az utasítással, és vagy megszavazta a módosított formájú indítványt, vagy tartózkodott.
 
A mai indítvány pontosan úgy fogalmaz, hogy ha az alsóház egy héten belül, vagyis március 20-áig – az EU-csúcs kezdete előtti nap végéig – elfogadja a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, London a Brexit egyszeri, június 30-áig terjedő elhalasztását fogja kérni az Európai Uniótól, annak érdekében, hogy legyen idő a kilépéshez szükséges jogszabálytervezetek törvénybe iktatására.
 
Theresa May miniszterelnök már a beterjesztés ismertetése előtt közölte: ilyen rövid idejű, technikai jellegű halasztásra csak akkor van mód, ha a Brexit-megállapodást a képviselők elfogadják.
 
May szerint a háznak meg kell értenie, hogy ha továbbra sem támogatja a Brexit-feltételekről szóló egyezséget – amelyet a törvényhozók először januárban, majd kedd este ismét elutasítottak -, akkor a Brexit sokkal hosszabb idejű halasztására lesz szükség, különös tekintettel arra is, hogy a képviselők nem hajlandók elfogadni a megállapodás nélküli kilépés lehetőségét sem a március 29-i határnapon.
 
A brit miniszterelnök szerint ebben az esetben az Egyesült Királyságnak nyilvánvalóan részt kellene vennie a május végén esedékes európai parlamenti választásokon.
 
A Brexit halasztásának kezdeményezéséről szóló kormányzati beterjesztésben is szerepel, hogy ha az alsóház március 20-áig nem fogadja el az EU-val elért Brexit-megállapodást, akkor az Európai Tanács a jövő heti csúcsértekezleten a kilépés bármiféle halasztásának jóváhagyása fejében nagy valószínűséggel egyértelmű választ követel majd arra a kérdésre, hogy a Brexit-határidő kiterjesztése milyen célt szolgálna, nem utolsósorban annak eldöntésére, hogy egyáltalán milyen időtartamú halasztásról lehet szó.
 
A kormány beterjesztése is hangsúlyozza, hogy ha a halasztás túlterjed június végén, akkor az Egyesült Királyságnak részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.
portfolio

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük