London eltanácsolja az iráni utazásoktól a brit-iráni kettős állampolgárokat

Share Button

Eltanácsolta pénteken a brit külügyminisztérium az iráni utazásoktól a brit-iráni kettős állampolgárokat, akiket a tárca szerint Iránban az a veszély fenyeget, hogy a hatóságok önkényes indokokkal őrizetbe veszik őket.

A minisztérium péntek este közzétett, felülvizsgált utazási útmutatójában az áll, hogy a brit-iráni kettős állampolgárok egyáltalán ne utazzanak Iránba, mivel az iráni kormánynak immár folytatólagosan alkalmazott gyakorlata a kettős állampolgárok személyi szabadságának önkényen megvonása és az őrizetbe vettekkel szembeni rossz bánásmód.
A tárca szerint ugyanez vonatkozik azokra az iráni állampolgárokra, akik nagy-britanniai székhelyű intézményekkel állnak kapcsolatban.
A minisztériumi felhívás szerint a brit állampolgárok, különösen a brit-iráni állampolgárok esetében sok más ország állampolgárainál “elfogadhatatlanul magasabb” annak a kockázata, hogy Iránban önkényesen lefogják és rossz bánásmódban részesítik őket.
Jeremy Hunt brit külügyminiszter a tárca közleményéhez fűzött kommentárjában kifejti, hogy a kettős állampolgárokat iráni beutazás esetén a rossz bánásmód “tűrhetetlen kockázata” fenyegeti.
Hunt szerint a brit kormány többször is alkalmat teremtett e probléma megoldására, az iráni rezsim hozzáállása azonban csak még tovább romlott, és London ezért volt kénytelen most arra felszólítani a brit-iráni kettős állampolgárokat, hogy ne utazzanak Iránba.
A brit külügyminiszter óvatosságra intette azokat az iráni állampolgárokat is, akik Nagy-Britanniában élnek, de rendszeresen Iránba utaznak családjuk és barátaik meglátogatása végett. Hunt szerint ez különösen azokra az irániakra vonatkozik, akikről az iráni hatóságok úgy gondolhatják, hogy brit intézményekkel, illetve a brit kormánnyal állnak személyes kapcsolatban.
A tárca felhívása kiemeli, hogy Irán nem ismeri el a kettős állampolgárságot, így ha egy kettős állampolgárt őrizetbe vesznek Iránban, a brit külügyminisztérium cselevési lehetőségei igen korlátozottak.
A pénteki közleményben Jeremy Hunt utalt Nazanin Zaghari-Ratcliffe-re, akit 2016 óta tartanak fogva Iránban.
Nazanin Zaghari-Ratcliffe, a Thomson Reuters Alapítvány Londonban élő programigazgatója – akinek férje brit – 2016 áprilisában utazott Iránba 22 hónapos kislányával családlátogatásra, ám amikor vissza akart térni Londonba, a teheráni repülőtéren őrizetbe vették, majd az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet vádjával öt év börtönbüntetésre ítélték, és azóta is egy teheráni börtönben tartják fogva.
Az irániak a kislányt sem engedték vissza Nagy-Britanniába, ő azóta nagyszüleinél lakik Teheránban.

 

mti / azernews

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük