Már a divatban is hülyét csinálhatnak belőlünk a robotok

Share Button

A mesterséges intelligencia már nem valami futurisztikus távoli jövő, hanem már sok embernek a mindennapjai része, mikor rácsodálkozik, hogyan készített ilyen művészi fotót a mosatlan edényekről, vagy örül, hogy milyen sokáig bírja a telefonja töltés nélkül. Pedig a mesterséges intelligencia ennél jóval többet tud, és elkezdte első szárnypróbálgatásait a divatiparban is, egyelőre vegyes sikerrel.

A művészeti ágak közül a zenében és a festészetben is próbálkozott már alkotni a mesterséges intelligencia. Az alapkoncepció mindenhol ugyanaz volt: betáplálnak a rendszerbe egy csomó adatot, például portréfestményeket vagy black metál dalokat, majd a mesterséges intelligencia ezek alapján megtanulja az alapmotívumokat, és azokból alkot egy saját művet. Az emberek meg vagy azt mondják, hogy ez maga a megtestesült művészet, és elfilozofálnak arról, hogy kit illet a jogdíj meg az eladásokból befolyó összeg, vagy azt, hogy nem rossz, de azért sem az eredetiség, sem a különlegesség nincs meg benne.

AZTÁN ELÉRKEZTÜNK ADDIG, HOGY A DIVATBAN IS MEGJELENT A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA.
Arról már az egész online MI-apokalipszis kapcsán írtunk, hogy általában nem sülnek ki jó dolgok abból, ha automatizmusok terveznek telefontokokat vagy a „Keep Calm And Carry On” típusú mémeket, mert viszonylag gyorsan belefutnak olyan verzióba, amit joggal sodor el a népharag. Kivéve, ha valaki kifejezetten körömgombás telefontokot szeretne, mert akkor tényleg csak a gépekre számíthat. De vannak cégek, akik ennél jóval többet bíznak a mesterséges intelligenciára, és be is jött nekik.

Firkapólót készít a mesterséges agy
A Cross & Freckle pólókat készít, amiben még eddig nincs túl sok újítás, ahogyan ma már az sem feltétlenül meglepő, hogy mesterséges intelligencia mondja meg, hogy mi legyen a minta. Ezt csinálták a Keep Calm pólókkal is egészen addig, amíg véletlenül piacra nem dobták a Keep Calm and Rape a Lot, vagyis „csak nyugi, és (nemi)erőszakolj sokat” szlogennel díszítettet, és persze jött is a botrány.

A Cross & Freckle ennyire nagyot nem mert kockáztatni, ők sima fekete és fehér unisex pólóra hímeznek kis firkákat, amik New York egyediségét és színes, vibráló hangulatát hivatottak visszaadni. Ehhez több millió firkát tápláltak be egy neurális hálózatba, hogy az a végén olyan hamisítatlan New York-i jellegzetességeket dobjon ki, mint a kutyák, a pizzaszelet, vagy a patkányok a metróban. Sarah McBride, a cég társalapítója azt mondja, ez az új New York-i egyenruha, és nemcsak a mintákat csinálja helyettük egy gép, de a cég nevét, és a logóját is a Hipszter Névgenerátor dobta ki. Az adatokat a Quick, Draw adatbázisából gyűjtötték, ahol emberek firkálgatnak 20 másodpercig, a Google mesterséges intelligencia meg megpróbálja kitalálni, mi lehet az. Ebből csendben felépült a világ legnagyobb firkaadatbázisa. Ezt az adatbázist hívták segítségül, és a mesterséges intelligencia az adott kategóriák sajátosságaiból gyúrt össze saját verziókat. Ezek közül válogatták ki a legjópofábbakat, vagyis ha így nézzük, az emberi faktor megmaradt, csak éppen a munka kreatív tervezés részét a mesterséges intelligencia végezte.

Az ott nem egy rossz minőségű kép, hanem a ruha
A Glitch márka sajátossága viszont éppen az, hogy az egész kollekciót mesterséges intelligencia tervezte (plusz erőteljesen támogatják, hogy a nők nagyobb szerepet kapjanak a hagyományosan férfiasnak beállított tudományos életben, de most maradjunk a ruháknál). Pinar Yanardag és Emily Salvador együtt jártak az MIT-n egy olyan kurzusra, aminek az volt a címe, hogy hogyan generáljunk (majdnem) bármit. Úgy tűnik, hogy eléggé odafigyeltek az órákon, ugyanis hamarosan megalapították a ruhamárkájukat, ahol nem ők, hanem egy mesterséges intelligencia generálja a ruhadarabokat. Az első nagy sikerük a klasszikus kis fekete újragondolása volt, amit már sokan és sokféleképpen újragondoltak az évtizedek alatt, tehát rendelkezésükre állt rengeteg változat, hogy a mesterséges intelligencia segítségével előálljanak a saját verziójukkal, amit aztán még tervezőkkel tökéletesítettek.

A céljuk nemcsak az volt, hogy ruhákat készítsenek, hanem hogy megmutassák, mi mindent lehet kezdeni a mesterséges intelligencia és a deep learning technológiájával. A távlati céljuk pedig az, hogy egyszerűen alkalmazható MI eszközöket tegyenek elérhetővé azoknak, akiket érdekel a téma, akár parfümöt akarnak keverni, akár plüssállatokat készítenének. „Ha nincsenek erős és drága adatfeldolgozó egységeid, akkor nagyon nehéz ilyen rendszereket megalkotni. A közeljövőben sokkal olcsóbb és elérhetőbb lesz ez a technológia, de ma még nem ez a helyzet” – nyilatkozta Salvador, aki szerint az egészben az a legjobb, hogy náluk sem marad ki az ember teljesen az alkotás folyamatából, legalábbis a végén az emberek választják ki, melyik tervekből legyen valójában ruha.

 

index / fashionretail

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük