Megjött a Skodától a nagycsaládosok álomautója

Share Button
A cseh gyártó legdrágább modellje, a Kodiaq RS minden család álomautója lehetne.
 
A vakok közt a félszemű a király. Ez a szólás jutott eszembe tavaly, amikor a Skoda bejelentette, hogy a Kodiaq RS
megdöntötte a hétszemélyes autók körrekordját
a Nürburgring nagy körén, a Nordschleifén. A 9:29,84-es idő elismerésre méltó, de azért nem árt tudni, hogy a leggyorsabb ötszemélyes SUV, a Mercedes-AMG GLC 63 ennél 100 másodperccel jobbat tud, de még az Octavia RS is ráver több mint egy percet a tesóra.
 
Illik tehát a helyén kezelni ezt a rekordot, már csak azért is, mivel nehezen elképzelhető, hogy egy Audi SQ7 vagy BMW X5 ne tudná bármikor könnyedén lenyomni a csehek büszkeségét. Egyszerűen csak arról van szó, hogy eddig senkinek sem jutott eszébe versenyzőt ültetni a hétszemélyes családi batárba, és kiküldeni szerencsétlent a Zöld pokolba száguldozni.
Ezek a kocsik ugyanis egyszerűen nem erre lettek kitalálva,
hanem arra, hogy a népes családot furikázzák nap, mint nap.
 
A meglepetések autója
Korábban senki nem gondolta, hogy a Skoda felfelé fogja bővíteni a sportos RS modellek körét, ahelyett, hogy a ralipályákon évek óta legyőzhetetlen Fabiának vagy a kis Citigónak készítették volna el a felpaprikázott változatát.
 
Tehát
a Kodiaq RS létezése már eleve meglepő,
de az is, hogy az Octavia RS-ből ismert kétliteres benzines turbómotor nem is választható hozzá, csak a szintén kétliteres, 240 lóerős biturbó dízel, amely hatalmas nyomatéka (500 Nm) ellenére aligha nevezhető sportmotornak. Nem véletlen, hogy a Kodiaq testvérmodelljében, a Volkswagen Tiguan Allspace-ben a normál kínálat részeként kapható, ott valamiért nem próbálják GTI-ként eladni.
 
Hogy megy?
Azért egy ekkora autótól a 6,9 másodperces (hét üléssel 7,0 mp) gyorsulás tiszteletet parancsoló, de ezt maximum akkor fogja kihasználni apuka vagy anyuka, miután kitette a gyerekeket az iskolánál, és nincs tele a csomagtartó a család holmijával. Hiszen mindenki önkéntelenül is lassabban vezet olyankor, amikor ülnek rajta kívül az autóban, akkor meg főleg, ha a saját gyerekei.
 
Pazar motor a maga nemében ez a kétliteres TDI, a szekvenciális feltöltés (kis fordulatszámnál a nagynyomású, közepesen mindkettő, magas fordulaton csak a kisnyomású turbó tölt) révén
mindenhol van ereje, és a gázra is minimális késéssel reagál.
Bemelegedve meglepően csendes is, feltéve, ha kikapcsoltuk az Dynamic Sound Boost rendszert, amelyet kifejezetten a Kodiaq RS-hez fejlesztett a Skoda. Bár ne tette volna.
 
Hangszóróból jön a sportos morgás
Úgy próbálták meg a lehetetlent, vagyis izgalmassá tenni a négyhengeres dízel hangját, hogy
beépítettek egy aktuátor hangszórót a kipufogó mellé,
amely az autó adatait – mint például a fordulatszám, a forgatónyomaték, az éppen bekapcsolt sebességfokozat és a sebesség – kiolvasva, bonyolult algoritmusok segítségével számítja ki, hogy éppen milyen mesterséges hangot generáljon. Ez a géphang a kipufogó alig hallható eredeti hangjával hol interferál, hol kiegészíti azt, de nekem a rövid menetpróbán inkább zavarónak tűnt, mintsem sportosnak, akármit is csinált.
 
A háromféle hangzáskép a menetprofilhoz kapcsolódik:
természetesen Sportban a leghangosabb a cucc, de már Comfortban is olyan zavaróan erős dörmögés jött hátulról, hogy azonnal átváltottam Individual-ba , hogy manuálisan kikapcsolhassam. A másik megoldás az elnémítására az Eco üzemmód használata, de akkor sajnos a gázpedál is érzéketlenné válik, amit egy RS-vásárló nem szívesen érez.
 
Nem tudom elképzelni, hogy lenne olyan Kodiaq RS-tulaj, aki a kezdeti, ismerkedős időszakot leszámítva tartósan bekapcsolva hagyná ez a rendszert. Az Octavia RS hanggenerátorától teljesen különböző elven működő Dynamic Sound Boost ráadásul
nemcsak az utastérben, hanem kívül is hangos,
ami nem illik egy dízel családi SUV-hoz.
 
A használati érték megegyezik a többi Kodiaq-éval
Ha végre sikerült elcsendesíteni a nagy Skodát, akkor remek utazóautót ismerhetünk meg benne, hiszen nemcsak gyors és halk, hanem kényelmes és rettentő tágas is.
Ennyi helyet egyetlen SUV sem kínál 4,7 méter alatt,
ráadásul a rugózás is kényelmes maradt a malomkerék méretű, 20 colos könnyűfém felnik ellenére, ami azért nem megszokott egy sportosra hangolt szabadidő-autótól.
 
A nagy kerekek egyetlen előnye a vagány megjelenésen felül, hogy tekintélyes méretű féktárcsákat lehetett mögéjük beépíteni, amire szükség is lehet, amikor 221 km/óránál kell megfékezni a német autópályán a
teljes terheléssel 2,5 tonnás
autót. Nem is érheti panasz a fékhatást, persze versenypályán nem próbáltam, csak a Bakony útjain.
 
Árak, összegzés
Félreértés ne essék, a Kodiaq RS remek autó, hiszen nagyjából mindent tud, amire egy családnak szüksége lehet, ráadásul jóval dinamikusabb egy átlag SUV-nál, és
8-9 liternél nem fogyaszt többet
vegyes használat esetén.
 
De hiába a hatalmas utastér, a sok „simply clever” Skoda megoldás, a gazdag felszereltség (a digitális műszerfal, a LED fényszóró, az adaptív futómű és az Alcantara kárpitozás is széria),
a 14,688 millió forintos alapár egyszerűen túl sok,
hiszen a 150 lóerős alap Kodiaq-ot alig több, mint fele ennyiért haza lehet vinni. Ráadásul a kipróbált tesztautó ára pár extrával a 18,5 millió forintot is meghaladta (amiben a hétüléses kivitel 277 ezer forintos felára nem is volt benne), ennyi pénzért már hathengeres Audi Q7-et adnak, hét üléssel is.
 
Persze sokkal kedvezőbb az összkép, ha az éppen futó 600 ezer forintos akciót, és a nagycsaládosok számára nyártól felvehető 2,5 milliós támogatást levonjuk az árból, mert
így 12 millió forintnál kevesebbért is haza lehet majd vinni
a Kodiaq-ok királyát, annyit pedig biztosan megér.
Origo / skoda

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük