Nem jött be May lemondási taktikája: szakad a font

Share Button
Lemondásának mai belengetésével sem sikerült rávennie Theresa Maynek az Északír Unionistákat (DUP) és a keményvonalas Brexit-párti tábor (ERG) nagy részét arra, hogy harmadik nekifutásra már támogassák a kilépési megállapodást és így végre összejöjjön a londoni alsóházban a többség – derül ki szerda esti hírekből. Ez így növeli a megállapodás nélküli brit kizuhanás esélyét az EU-ból, erre pedig a font azonnal szakadni kezdett. Közben nagy többséggel jóváhagyta a parlament a Brexit halasztását.

Percekkel ezelőtt közölte Arlene Foster, a DUP vezetője, hogy továbbra sem tudja támogatni a May által összehozott kilépési megállapodást, mert annak tartalékmegoldása sértené az északír szuverenitást, pontosabban az Egyesült Királysággal való szabályozói egység sérthetetlenségének elvét. Mivel a DUP támogatása kulcsfontosságú lett volna Maynek, hogy egyáltalán merje kezdeményezni a brit alsóházban a harmadik szavazást a kilépési megállapodásról és legyen esélye arra, hogy többséget szerezzen, így Foster bejelentése azonnal gyengíteni kezdet a fontot. Foster bejelentése miatt ugyanis megugrott újra a megállapodás nélküli uniós kizuhanás forgatókönyve az EU-ból, erre pedig a font 1,3250-ről gyorsan 1,3180-ig bukott a dollárral szemben.
Nem jött be May lemondási taktikája: szakad a font

A legfrissebb Reuters információk szerint egyébként a keményvonalas (mielőbbi teljes EU-s szakítást követelő) ERG táborból mintegy 25 képviselő hajlandó lett volna “átállni” és támogatni May kilépési megállapodását, de ez még nagyon kevés ahhoz, hogy összejöjjön a többség a parlamentben a megállapodás mögött. Ahhoz nagyon hiányozna még a DUP 10 szavazata is, de a fenti kemény kijelentés alapján erre nincs is esély, az ellenzéki Munkáspártból pedig nem valószínű, hogy most annyian átszavaznának, amennyi elegendő lenne az alsóházi többséghez.

portfolio / dailyexpress

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük